Kan creatine zorgen voor diarree?

Gepubliceerd door Johan op

veroorzaakt creatine diarree

Online lees je weleens verhalen dat creatine diarree kan veroorzaken. Vooral beginnende sporters benoemen dat creatine bij hen zorgt voor buikklachten en diarree.

In dit artikel lees je waardoor creatine diarree kan veroorzaken. Ook lees je hoe je diarree door creatine kunt voorkomen. 

Dankzij de informatie in dit artikel is diarree door creatine dus hopelijk verleden tijd voor jou!

Wat veroorzaakt diarree bij het gebruik van creatine?

Er zijn verschillende redenen waarom creatine in sommige gevallen diarree als bijwerking veroorzaakt. Gelukkig heeft lang niet iedereen last van diarree door creatine. Echter is het wel iets om rekening mee te houden.

Allereerst veroorzaakt creatine diarree doordat het vocht opneemt uit je lichaam. Als er creatine in je darmen zit, zal dit vocht naar je darmstreek worden verplaatst. Dit kan in sommige gevallen zorgen voor een dunnere ontlasting.

Verder kan een te hoge dosering creatine, bijvoorbeeld tijdens de laadfase, zorgen voor diarree. Zeker als je net begint met creatine, moet je lichaam wennen aan de hoge creatine-inname.

Zodra je lichaam gewend is aan creatine, zal de diarree gelukkig verdwijnen.

Creatine diarree voorkomen – Dit kun je doen!

Gelukkig is de diarree door creatine niet gevaarlijk, maar het is natuurlijk wel vervelend. Daarom wil je voorkomen dat je te veel last hebt van diarree door creatine.

Om diarree door creatine te voorkomen kun je een aantal dingen doen.

Je creatine inname verdelen over de dag

Allereerst kun je ervoor kiezen om de inname van creatine te verdelen over meerdere momenten. Op die manier help je je lichaam namelijk om de creatine makkelijker te verwerken.

Je kunt de dagelijkse dosering van 3 tot 5 gram bijvoorbeeld over 3 maaltijden verdelen. Hierbij neem je iedere maaltijd ongeveer 1 tot 1,5 gram creatine.

Aan het eind van de dag heb je dan alsnog de aanbevolen dosering creatine ingenomen.

Voor de werking van creatine maakt de manier van dosering overigens niet uit. Zo lang je uiteindelijk maar op die 3 tot 5 gram per dag uitkomt.

Voldoende water drinken

Verder is het belangrijk om voldoende water te drinken als je creatine gebruikt.

Creatine neemt namelijk een hoop vocht op, waardoor je gedehydrateerd kunt raken. Zeker als je daarnaast diarree hebt, zal het vochtgehalte in je lichaam snel dalen.

Veel drinken zorgt er daarnaast voor dat je organen beter kunnen functioneren. Als je veel drinkt, zullen je darmen de creatine dus beter kunnen verwerken. Hierdoor verklein je de kans op diarree door creatine.

Een reden om het supplement niet te gebruiken?

Dat creatine diarree kan veroorzaken betekent niet dat je het supplement moet laten staan.

De werking van creatine is namelijk erg goed voor je fysieke en mentale gezondheid. De voordelen van creatine wegen daarom eigenlijk altijd zwaarder dan de nadelen van creatine. Je kunt dus dan ook wel stellen dat creatine gezond is.

Verder heeft lang niet iedereen last van diarree door creatine. Daarom is de kleine kans op diarree geen reden om creatine niet te nemen.


Categorieën: Advies

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *