Creatine fosfaat: Wat is dit en waarom is het nuttig?

Gepubliceerd door Johan op

wat is creatine fosfaat

Als je sport heb je vast weleens gehoord van creatine. Goede creatine is namelijk erg nuttig om als sportsupplement te gebruiken.

Als mensen het hebben over creatine, hebben ze het dan ook vaak over de sportsupplementen.

Creatine bevindt zich echter ook van nature in het lichaam. In dit geval heet het creatine fosfaat. 

In dit artikel lees je alles over creatine fosfaat. Je komt te weten wat creatine fosfaat nu eigenlijk precies is en hoe dit in je lichaam wordt gemaakt.

Tenslotte lees je meer over supplementen die creatine fosfaat aanmaken.

Creatine fosfaat – Een natuurlijke spieropbouwer 

Creatinefosfaat is een natuurlijke stof in ons lichaam. Het helpt je spieren door ze energie te geven bij bijvoorbeeld zware trainingen.

Creatine fosfaat is vooral nuttig bij kortdurende, intense activiteiten zoals gewichtheffen of sprinten.

Ons lichaam haalt creatine fosfaat voornamelijk uit voeding. Voedingsmiddelen zoals vlees en vis bevatten bijvoorbeeld bouwstenen waarmee je lichaam creatine fosfaat maakt.

Vooral rundvlees staat bekend als nuttig voedingsmiddel om creatinefosfaat uit te halen.

Hoe wordt creatine fosfaat gemaakt?

Creatinefosfaat wordt in je lever, nieren en alvleesklier gemaakt. Om creatine fosfaat te maken, gebruikt je lichaam de aminozuren arginine, glycine en methionine.

Aminozuren zijn belangrijke bouwstenen waarmee je lichaam eiwitten, maar dus ook creatine aanmaakt.

Je lichaam kan creatine fosfaat ook aanmaken met creatinesupplementen. Creatinepoeder en creatinepillen zijn bijvoorbeeld supplementen waarmee je lichaam creatine fosfaat produceert. 

Veganisten hebben vaak moeite met het aanmaken van creatine fosfaat, omdat zij geen vlees eten. Voor hen zijn supplementen met vegan creatine ideaal om alsnog voldoende creatine fosfaat te produceren.

Is creatine fosfaat ook als supplement te krijgen?

Creatine fosfaat is niet als supplement te krijgen. Het is namelijk een stofje dat door je eigen lichaam wordt geproduceerd. Buiten je lichaam om is creatine fosfaat niet 1 op 1 na te maken.

Wel is het mogelijk om creatine monohydraat als supplement te gebruiken. Creatine monohydraat is een synthetische voorloper van creatine fosfaat. Synthetische supplementen worden in een laboratorium gemaakt, dit geldt dus ook voor hoe creatine wordt gemaakt.

Creatine monohydraat bevat alle bouwstenen waarmee je lichaam zelf creatine fosfaat kan maken. Vooral onder sporters is deze variant van creatine als supplement erg populair.


Categorieën: Advies

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *