Creatine gebruiken, zo doe je dat effectief!

Gepubliceerd door Johan op

hoe gebruik je creatine

Creatine is een bekend supplement onder vele (kracht)sporters.

Maar, waarom gebruik je het en hoe moet je dit supplement precies nemen? Wat is de beste dosering? En mag iedereen een creatine supplement nemen?

Je komt het allemaal te weten in dit artikel. Lees snel verder!

Waarom is creatine gebruiken nuttig?

Het gebruik van creatine heeft verschillende voordelen. Vooral krachtsporters hebben veel aan het gebruik van creatine. Toch hebben ook duursporters veel aan het gebruik van creatinesupplementen.

Je spieren krijgen namelijk meer uithoudingsvermogen van creatine. Ook zal je spierkracht positief worden beïnvloed als je creatine gebruikt. Hierdoor zul je bijvoorbeeld minder snel last krijgen van verzuring.

Verder zorgt creatine voor meer focus en concentratie tijdens trainingen. Ook op je werk zul je echter merken dat je meer focus hebt. Tenslotte zorgt creatine ervoor dat je minder vergeetachtig wordt. Het heeft dus ook een positief effect op je hersenen.

De beste manier van creatine inname

Creatine kun je op verschillende manieren innemen. Zo kun je gebruik maken van creatine poeder dat eenvoudig met water te vermengen is.

Ook kun je kiezen voor creatine pillen, die je bijvoorbeeld tijdens een maaltijd inneemt.

De beste variant creatine die je kunt gebruiken is creatine monohydraat. Deze vorm van creatine is namelijk het puurst en heeft daardoor het meeste effect.

Creatine monohydraat kun je in pil- en poedervorm kopen. Of in sommige gevallen zelfs in creatine gummies. Een vrij nieuwe vorm van creatine.

Hieronder lees je hoe je creatine het beste kunt innemen.

De juiste dosering

Allereerst is het belangrijk om de juiste dosering creatine aan te houden. Hoeveel gram creatine je per dag neemt is voor iedereen eigenlijk vrijwel hetzelfde.

De meeste sporters houden een dagelijkse hoeveelheid van 3 tot 5 gram aan.

Sommige gebruikers nemen meer creatine dan wordt aangeraden, bijvoorbeeld tijdens een laadfase.

Te veel creatine heeft echter geen extra voordelen voor je lichaam. Alle overbodige creatine wordt namelijk meteen weer uit je lichaam verwijderd via je ontlasting.

Het juiste moment

Verder is het belangrijk om creatine op een prettig moment in te nemen. Gelukkig kun je creatine gebruiken op momenten die het best voor jou uitkomen.

Het voor of na het sporten innemen van creatine maakt namelijk geen verschil.

Zo lang je creatine elke dag inneemt, zul je de effecten van het supplement altijd merken. Neem dit dus ook op rustdagen.

Voor jezelf kan het echter fijn zijn om een vast innamemoment uit te kiezen. Daardoor wordt de kans dat je vergeet om creatine te nemen namelijk kleiner. Wanneer je dit inneemt, maakt dus niet uit.

Hoelang duurt een creatine kuur?

Creatine is dus een supplement dat je langere tijd elke dag neemt. Hoelang je creatine blijft nemen, maakt daarbij eigenlijk niet uit.

Je kan namelijk niet wennen aan de effecten, omdat creatine een lichaamseigen stof is.

De meeste sporters gebruiken creatine daarom constant. Er is dus eigenlijk geen sprake van een creatine kuur.

Het innemen van creatine wordt op een gegeven moment gewoon onderdeel van je dagelijkse structuur.

Kan iedereen creatine gebruiken?

In principe kan iedereen creatine gebruiken, zonder hier problemen van te ervaren.

Creatine is namelijk één van de veiligste supplementen die je kunt gebruiken. Er zijn eigenlijk geen gevallen te vinden waarbij creatine werd gezien als risicovol.

Zelfs als je onder de 18 bent, is creatine eigenlijk zonder problemen te gebruiken. Toch zijn er merken die het gebruik van creatine onder minderjarigen afraden. Het kan geen kwaad, maar je moet de effecten goed in de gaten houden.

Wanneer voorzichtig zijn met creatinegebruik?

In zeldzame gevallen is het echter raadzaam om voorzichtig met creatine om te gaan.

Creatine kan bijvoorbeeld bijwerkingen veroorzaken als je een hoge bloeddruk hebt. In dat geval kun je creatine meestal blijven gebruiken, maar wel met meer voorzichtigheid. 

Verder kunnen beginners een beetje overgevoelig zijn voor creatine. Dit kan bijvoorbeeld zorgen voor milde buikklachten, diarree of hoofdpijn. Deze bijwerkingen zijn echter binnen enkele dagen weer weg. 

Creatine gebruiken, doen of niet?

Het gebruik van creatine is voor bijna iedereen aan te raden. Zeker sportende mensen zullen veel hebben aan creatinesupplementen. 

Daarnaast is creatine dus erg makkelijk te gebruiken, mits je de juiste dosering aanhoudt. Hierbij maakt het niet uit als je creatine constant achter elkaar blijft innemen.

Creatine gebruiken is dus zeker een goed idee!


Categorieën: Advies

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *