Zorgt creatine voor haaruitval?

Gepubliceerd door Johan op

zorgt creatine voor haaruitval

Online zijn veel wilde verhalen te lezen dat creatine haaruitval kan veroorzaken. Maar wat is hiervan nu eigenlijk waar? Dat lees je in dit artikel.

Allereerst lees je waar het idee van haaruitval door creatine vandaan komt. Verder lees je wat wetenschappers nu eigenlijk zeggen over kaalheid door creatine.

Na dit artikel weet jij dus of creatine haaruitval veroorzaakt.

Kaalheid door creatine, de fabel ontkracht

Laten we meteen beginnen met benoemen dat kaalheid door creatine een fabel is.

Er is namelijk helemaal geen bewijs dat creatine direct haaruitval veroorzaakt. Toch komt dit idee natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen.

Er is ooit een onderzoek geweest naar de verschillende effecten van creatine. Uit dit specifieke onderzoek kwam voort dat creatine effect heeft op het stofje dihydrotestosteron. Deze stof zorgt, bij mannen die er overgevoelig voor zijn, voor meer haaruitval.

Er is echter maar één onderzoek beschikbaar dat beweert dat creatine je dihydrotestosteron gehalte verhoogt. In alle andere onderzoeken is geen verband tussen creatine en de verhoging van dihydrotestosteron gevonden.

Kan creatine haaruitval bij vrouwen veroorzaken?

Steeds meer vrouwen maken tegenwoordig graag gebruik van creatine bij het sporten. Ook bij sportende dames zorgt creatine gelukkig niet voor haaruitval. 

Er is namelijk geen enkel verhaal bekend van een vrouw die kaal is geworden door creatine. Ook voor vrouwen is creatine dus nuttig, zonder dat er een risico is op haaruitval.

Wat zeggen wetenschappers?

Het is natuurlijk belangrijk om te weten wat andere wetenschappers zeggen over haaruitval door creatine.

Gelukkig zijn er genoeg onderzoeken te vinden over creatine en de effecten. Geen enkel onderzoek heeft echter hard bewijs dat creatine je direct kaal maakt.

Uit dit onderzoek blijkt dat er inderdaad geen bewijs is dat creatine haaruitval veroorzaakt. 

Volgens hen kan dihydrotestosteron namelijk op verschillende manieren worden gestimuleerd, bijvoorbeeld door extreem zware trainingen. Dit heeft dus niks te maken met je creatine inname.

Conclusie

Je kunt dus wel stellen dat creatine geen haaruitval veroorzaakt. Mannen en vrouwen kunnen creatine probleemloos gebruiken zonder kaal te worden.

Creatine is ook volgens experts veilig om te gebruiken, zonder dat je je haarbos verlies. Kaalheid bij mannen gaat meestal gepaard met leeftijd of met je genen.

Het gebruik van creatine verandert hier dus helemaal niets aan. Je kunt creatine met een gerust hart gaan of blijven gebruiken!


Categorieën: Advies

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *