Creatine monohydraat – Alles over dit creatinesupplement

Gepubliceerd door Johan op

creatine monohydraat

Gebruik jij creatine? Dan heb je vast weleens gehoord van creatine monohydraat. Dit is namelijk de populairste vorm van creatine onder sporters.

In dit artikel lees je alles over supplementen met creatine monohydraat.

Je komt meer over de werking van creatine monohydraat te weten. Verder lees je welke soorten creatinesupplementen er zijn met creatine monohydraat.

Daarbij krijg je ook tips hoe je deze supplementen het effectiefst gebruikt. Tenslotte lees je wat wetenschappers en gebruikers zeggen over creatine monohydraat en het nut ervan.

Wat is creatine monohydraat? De werking van dit supplement

Creatine monohydraat is een soort creatine dat op een synthetische manier wordt gemaakt. Dat betekent dat dit type creatine in een laboratorium wordt gemaakt.

Creatine monohydraat komt voort uit de combinatie van een aantal chemische stoffen.

Vooral onder sporters is creatine monohydraat erg populair. Het supplement helpt je namelijk bij het vergroten van je spiermassa.

Creatine monohydraat verhoogt namelijk de kracht en het uithoudingsvermogen van je spieren.

Creatine monohydraat wordt gebruikt door krachtsporters, maar ook door duursporters. In beide gevallen zal het supplement je trainingsprestaties namelijk verbeteren.

Creatine monohydraat is legaal en veilig en wordt dus niet gezien als doping.

Soorten supplementen met creatine monohydraat

Creatine monohydraat kun je op verschillende manieren gebruiken. Er zijn namelijk veel sportsupplementen op de markt waarin creatine monohydraat is verwerkt.

Elk van deze supplementen is erg nuttig om jouw trainingsniveau te verhogen.

Hieronder lees je meer over de meest gebruikte supplementen met creatine monohydraat.

Creatinepoeder

Allereerst is creatine poeder een populaire vorm van creatine monohydraat. Veruit de meeste sporters maken gebruik van creatine in poedervorm.

Creatinepoeder is namelijk erg makkelijk te gebruiken naast je dagelijkse dieet.

De meeste sporters vermengen creatine monohydraat in poedervorm met water. Ook kun je ervoor kiezen om het poeder te vermengen met kwark of een eiwitshake. In al deze gevallen zullen de effecten van creatine monohydraat hetzelfde zijn.

Creatinepoeder met creatine monohydraat is bij veel verschillende verkopers te krijgen. Er zit eigenlijk weinig verschil in de werking van de verschillende soorten.

Je kunt daardoor zonder problemen zelf bepalen van welk merk jij creatine monohydraat wilt kopen.

Creatinepillen

Verder zijn creatine pillen ook een populaire variant waarin creatine monohydraat is verwerkt. Deze pillen kun je als tablet of in capsulevorm gebruiken.

In beide gevallen zul je veel profijt hebben van de werking van het supplement.

De creatine pillen zijn que werking even effectief als creatinepoeder. Het enige verschil is dat je de creatine pillen niet hoeft te vermengen. Je kunt ze gewoon als pilletje innemen met een glas water of sap.

Pre workout met creatine monohydraat

Tenslotte wordt pre workout ook weleens aangevuld met creatine monohydraat. Je lichaam krijgt dan een energieboost en je spieren krijgen extra uithoudingsvermogen.

Dit zorgt voor een ongekende boost tijdens zware krachtoefeningen.

Toch gebruiken veel sporters liever creatine monohydraat als los supplement. Het doseren van je creatine is dan bijvoorbeeld een stuk makkelijker.

Soms is de energieboost van de pre workout namelijk niet nodig voor jouw trainingsdoeleinden.

Creatine monohydraat gebruiken – Zo doe je dat effectief

Creatine monohydraat is erg makkelijk om te gebruiken. Toch zijn er een aantal dingen om op te letten als je creatine monohydraat gebruikt.

Zo zorg je bijvoorbeeld voor een optimale opname en werking van het supplement.

Hieronder lees je hoe je creatine monohydraat het effectiefst gebruikt:

Dosering

Allereerst is het belangrijk om de creatine monohydraat op de juiste manier te doseren. De meeste sporters maken gebruik van een dosering van 3 tot 5 gram creatine monohydraat.

De effecten van het supplement zijn dan namelijk het meest merkbaar.

Sommige sporters maken in het begin gebruik van een laadfase. In dat geval nemen zij hogere doseringen creatine monohydraat dan normaal.

De laadfase is echter niet per se nodig om de effecten van creatine monohydraat te merken.

Innamemomenten

Verder is het belangrijk om creatine monohydraat op het juiste moment te nemen. Hierbij maakt het exacte moment van de dag niet uit.

Je kiest dus zelf uit wanneer jij het innemen van je creatine monohydraat prettig vindt.

Wel is het belangrijk om elke dag creatine monohydraat te gebruiken. Het wordt zelfs aangeraden om ook op rustdagen je creatinesupplement te gebruiken.

Creatine monohydraat heeft namelijk het meeste effect op lange termijn.

Wat zegt de wetenschap over creatine monohydraat?

Ook wetenschappers hebben creatine monohydraat uitgebreid onderzocht. Het supplement is de afgelopen jaren door verschillende experts onderzocht.

Hieruit hebben wetenschappers een aantal nuttige conclusies getrokken.

Allereerst zijn wetenschappers het eens over de werking van creatine monohydraat. Ook volgens experts is creatine monohydraat erg nuttig om je spiermassa te vergroten.

Zij zien namelijk dat creatine monohydraat je spierkracht en uithoudingsvermogen verbeteren.

Verder hebben wetenschappers geconstateerd dat creatine monohydraat erg veilig is. Er zijn namelijk weinig negatieve effecten van creatine monohydraat ontdekt.

Alleen in zeldzame gevallen heeft creatine monohydraat lichte bijwerkingen zoals buikpijn, diarree of hoofdpijn.

Ervaringen van gebruikers

Omdat creatine monohydraat zo populair is, zijn er online veel gebruikersreviews te vinden. In deze ervaringen vertellen gebruikers bijvoorbeeld over de effecten van creatine monohydraat op hun sportprestaties.

Allereerst vertellen gebruikers dat creatine monohydraat bij hen zorgt voor veel spiergroei. Op lange termijn merken sporters dat hun spiermassa flink is toegenomen door creatine monohydraat.

Uiteraard is het wel belangrijk om daarbij fanatiek te blijven sporten.

Verder merken gebruikers dat zij meer kracht en uithoudingsvermogen in hun spieren hebben. Ze kunnen zware oefeningen bijvoorbeeld opeens langer volhouden.

Ook merken gebruikers dat zij hun oefeningen op een hoger niveau kunnen uitvoeren.

Tenslotte zijn er maar weinig reviews te vinden over creatine monohydraat. Wel merken gebruikers op dat zij soms last hebben van diarree door creatine. Soms komen (tijdelijke) puisten ook voor.

Dit komt echter vooral voor bij beginnende sporters die een laadfase hebben gedaan.

Creatine monohydraat, nuttig of niet?

Creatine monohydraat is dus een zeer nuttig supplement, vooral voor sporters. Je kunt creatine monohydraat in verschillende varianten gebruiken, bijvoorbeeld als poeder of pillen.

Wetenschappers zijn het erover eens dat creatine monohydraat erg veilig en effectief is. Ook gebruikers benoemen dat creatine monohydraat erg nuttig is om de spiergroei te versnellen.

Wil jij dus een vorm van creatine gaan gebruiken? Dan is het zeker een aanrader om eens een supplement met creatine monohydraat te proberen!


Categorieën: Advies

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *