Dit zijn de grootste nadelen van creatine

Gepubliceerd door Johan op

nadelen van creatine

Het gebruik van creatine kan voor sommige mensen nadelen hebben. Deze nadelen zijn vooral praktisch en hebben weinig effect op je gezondheid.

Toch kunnen de creatine nadelen voor sommige gebruikers vervelend zijn.

In dit artikel worden de grootste nadelen van creatine op een rijtje gezet. Ook lees je of er gevaarlijke nadelen van creatine zijn.

Lees snel verder en kom erachter of creatine eventueel ook nadelen voor jou kan hebben.

Praktische creatine nadelen

De praktische nadelen van creatine hebben vooral te maken met hoe je creatine gebruikt. Deze nadelen komen vooral voor bij sporters die creatine regelmatig gebruiken.

Overigens maakt het hierbij weinig uit of je creatine poeder of creatine pillen inneemt.

Hieronder lees je meer over de grootste praktische nadelen van creatine.

Dagelijkse inname

Allereerst moet je creatine elke dag innemen. Creatine kun je zo lang als je zelf wilt gebruiken. Hierdoor komt het gebruik van creatine waarschijnlijk wel snel in je systeem.

Dit kan echter wel een nadeel zijn, omdat je het soms wellicht een keer vergeet. Helemaal op rustdagen schiet dit er sneller bij in.

Gelukkig is het niet erg als je creatine een keer een dag vergeet. Je lichaam slaat creatine namelijk op als reserves in je lichaam. 

Het is wel belangrijk om creatine de eerste weken dagelijks te nemen, In die periode wordt de creatinereserve in je lichaam namelijk opgebouwd.

Wanneer je creatine op de dag inneemt, maakt niet uit.

Vreemde smaak

Verder vinden sommige gebruikers dat creatine vreemd smaakt. Zeker de varianten zonder smaakstoffen zijn volgens veel gebruikers niet lekker. 

Omdat veel mensen creatine met water innemen, valt deze rare smaak sneller op. Om dit tegen te gaan kun je creatine nemen met sap of in een shake.

Verder kan creatine op lege maag innemen soms een gekke smaak in je mond veroorzaken. Daarom is het goed om je creatine pas in te nemen als je iets hebt gegeten.

Op die manier merk je het minst van de rare smaak die creatine kan hebben.

Blijf je de smaak vervelend vinden? Kies dan voor een variant creatine mét smaak.

Meer water drinken

Tenslotte is het volgens sommige gebruikers een nadeel dat je meer water moet gaan drinken. Water drinken tijdens het gebruik van creatine is namelijk belangrijk, omdat het supplement vocht opneemt.

Als je te weinig drinkt, zorgt creatine dus voor een laag vochtgehalte in je lichaam. Al het vocht in je lichaam wordt dan namelijk opgeslagen in je spieren. Dit kan dan weer zorgen voor hoofdpijn of een droge mond.

Probeer daarom altijd minstens 2 liter water per dag te drinken. Voor sporters wordt zelfs minstens 3 liter per dag aangeraden. Zet desnoods regelmatig een wekker, zodat je elk uur een glas water drinkt.

Zijn er ook gevaarlijke nadelen?

Over het algemeen heeft creatine gelukkig geen gevaarlijke nadelen of bijwerkingen. Creatine heeft dus wel een aantal praktische nadelen. Deze nadelen zijn niet gevaarlijk, maar kunnen wel vervelend zijn. 

Wel is het belangrijk om je altijd aan de aanbevolen creatinedoseringen te houden. Zo voorkom je dat je last krijgt van nadelige effecten, zoals buikkramp, diarree of hoofdpijn.

Heb je bepaalde medische aandoeningen? Denk bijvoorbeeld aan diabetes of nieraandoeningen, check dan altijd wel even of het gebruiken van creatine volledig veilig voor jou is.

Overtreffen de nadelen van creatine de voordelen?

Uiteindelijk heeft een creatinesupplement dus wel wat kleine nadelen om rekening mee te houden. Toch zal lang niet iedereen het met deze nadelen eens zijn.

Zo kun je de vieze smaak bijvoorbeeld voorkomen door creatine met sap in te nemen of ergens doorheen te vermengen.

Daarom overtreffen de nadelen van creatine de voordelen zeker niet. 

De meeste nadelen voorkom je namelijk door je creatine structureel te gebruiken. Maak daarom een planning of schema, zodat je de inname van creatine minder snel vergeet.


Categorieën: Advies

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *