Creatine onder de 18 – Is het aanbevolen & veilig?

Gepubliceerd door Johan op

creatine onder de 18

Er zijn tegenwoordig steeds meer jongeren onder de 18 geïnteresseerd in fitness. Dat betekent dat creatine onder de 18 ook steeds vaker wordt gebruikt.

Maar, is dit aangeraden of juist niet? En kan iemand onder de 18 eigenlijk wel veilig gebruik maken van creatine? Dit en meer kom je te weten in dit artikel.

Ook lees je wat het advies is van wetenschappers en fitness experts over dit onderwerp.

Zo weet jij na dit artikel of creatine gebruiken onder de 18 slim is of juist niet.

Kan iemand onder de 18 creatine gebruiken?

In principe is het veilig om creatine te gebruiken als je nog geen 18 bent. Er zijn namelijk geen onderzoeken waaruit blijkt dat creatine onder de 18 schadelijk is. Het is in die zin dus niet gevaarlijk of slecht.

Daarnaast is creatine een natuurlijke stof die bij iedereen in het lichaam te vinden is.

Toch wordt het door verkopers afgeraden om creatine onder de 18 te gebruiken. Creatine wordt gezien als sportsupplement, waar veel regels en restricties aan zijn verbonden. 

Om zichzelf in te dekken, benoemen merken waarschijnlijk dat hun producten ongeschikt zijn voor minderjarigen. Zo kunnen zij, als er toch iets misgaat, niet aansprakelijk worden gesteld.

Creatine onder de 18 – Wat zegt de wetenschap?

Ook wetenschappers hebben de effecten van creatine bij mensen onder de 18 jaar onderzocht. Zij hebben onder andere gekeken of creatine gevaarlijk kan zijn voor minderjarigen.

Uit onderzoek blijkt dat creatine niet schadelijk is voor jongeren onder de achttien. Zelfs jonge mensen van 14 of 15 kunnen creatine waarschijnlijk zonder problemen gebruiken. 

Toch benoemen wetenschappers dat jongeren altijd moeten uitkijken met sportsupplementen zoals creatine.

Fitnessexperts delen de mening van wetenschappers over het algemeen. Toch zie je in de fitnessindustrie dat creatine sneller wordt aanbevolen, ook bij jonge sporters.

De positieve effecten van creatine op je spiermassa zijn hiervoor de hoofdreden.

Creatine onder de 18 jaar gebruiken of niet?

Het is dus ongevaarlijk voor mensen onder de 18 om creatine te gebruiken. Wel benoemen experts en verkopers dat minderjarigen voorzichtig om moeten gaan met creatine. Dit doen zij vooral om zich in te dekken voor eventuele gevolgen en nadelen ervan.

In de fitnessindustrie wordt over het algemeen dus minder moeilijk gedaan over creatinegebruik onder minderjarigen.

Toch moet je voorzichtig omgaan met creatine als je onder de 18 bent. Het blijft tenslotte een fitness supplement.

Ben jij jonger dan 18 en wil je creatine gebruiken? Dan kun je dit op eigen risico doen. Ons advies is om toch nog even te wachten totdat je 18 jaar bent.


Categorieën: Advies

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *