Puisten door creatine gebruik – Alles wat je moet weten

Gepubliceerd door Johan op

pukkels door creatine

Heb jij weleens last van pukkels door creatine? Dan wil je natuurlijk weten waar deze creatine puisten vandaan komen. 

In dit artikel lees je alles over de oorzaken van huiduitslag of puisten door creatine. Hierbij worden de verschillende oorzaken in detail uitgelicht.

Ook lees je wat je kunt doen om pukkels en huiduitslag door creatine te voorkomen.

Oorzaken van huiduitslag en puisten door creatine

Laten we beginnen met te vermelden dat lang niet iedereen puisten krijgt van creatine. Sterker nog, veruit de meeste mensen hebben geen last van pukkels door dit supplement.

Desondanks doet creatine veel met je lichaam, gelukkig vooral op positieve wijze. Toch zijn er situaties waarin creatine soms vervelende bijwerkingen kan veroorzaken, zoals pukkels of huiduitslag.

Hieronder lees je hoe het komt dat creatine soms puisten veroorzaakt.

Hormoonverandering

Allereerst heeft creatine effect op de hormonen in je lichaam. In sommige gevallen verhoogt creatine bijvoorbeeld indirect je libido. Dit wordt meestal gezien als positief gevolg van creatinegebruik. 

Toch kan een plotselinge verandering in je hormoonbalans ook als vervelend worden ervaren. Bij sommige mensen zorgt dit namelijk voor een onrustige huid, waardoor je bijvoorbeeld pukkels krijgt.

De puisten komen dus niet direct door het gebruik van creatine. Meestal zijn de pukkels een gevolg van de verhoogde hormoonbalans die creatine kan veroorzaken.

Allergie voor creatine

In zeer zeldzame gevallen kun je allergisch zijn voor creatine.

Zeker bij synthetisch geproduceerde creatine kan dit voorkomen. Creatine wordt meestal namelijk in een lab gemaakt met chemische stoffen.

Als je allergisch bent voor één van die stoffen, kun je bijvoorbeeld huiduitslag krijgen. Ook kan het voorkomen dat je puisten krijgt door bepaalde bestanddelen van creatine.

Verandering in voeding

Tenslotte is een verandering in je dagelijkse voeding een oorzaak van puisten door creatine. Als je opeens je dieet verandert, kun je in sommige gevallen last krijgen van huidklachten.

Zeker als je vetter voedsel eet waar creatine in zit, zul je sneller puisten krijgen.

Van alle voeding die er is, bevindt creatine zich het meest in vlees. Als je normaal gesproken dus weinig vlees eet, kun je dus ook sneller puisten krijgen. 

Daarnaast zul je de meeste creatine moeten binnenkrijgen door creatinepoeder of creatinepillen. In gewone voeding zit namelijk te weinig creatine om écht resultaat mee te boeken.

Je kunt uiteraard wel bepaalde voedingsmiddelen met creatine eten, maar dit is dan vooral bijzaak.

Creatine puisten voorkomen

Als je last hebt van puisten door creatine wil je hier natuurlijk vanaf. Ook wil je in het vervolg voorkomen dat je pukkels of huiduitslag krijgt door creatine. Gelukkig kun je hier een aantal dingen voor doen.

Allereerst is het goed om voldoende water te drinken naast het gebruik van creatine. Door veel water te drinken, kan jouw lichaam je huid namelijk beter schoonhouden.

Verder houdt het de huid vochtig en heb je minder kans op vetophopingen.

Ook is het goed om je dieet niet opeens om te gooien. Veel creatine houdende producten, zoals vis en vlees, bevatten namelijk vetten die acne kunnen veroorzaken.

Ga dus niet ineens dagelijks vlees eten als je dit normaal ook nooit deed.

Is creatine goed voor de huid of niet? Conclusie

Of creatine goed is voor de huid, is lastig te bepalen. Er is namelijk geen bewijs dat creatine goed of slecht effect heeft op je huid. 

In sommige gevallen kan creatine wel puisten veroorzaken. Gelukkig zijn er maar heel weinig mensen die pukkels of huiduitslag krijgen door creatine. 

Dat betekent niet dat creatine meteen slecht is voor de huid. In bijna alle gevallen ontstaan puisten namelijk niet direct door creatine.

Meestal heeft het bijvoorbeeld te maken met je hormoonbalans of aanpassingen in je dieet.

De kleine kans op puisten is daarnaast geen reden om het supplement niet te gebruiken. Het biedt immers ook veel voordelen. Kies voor een goede creatine en laat je niet uit de weg slaan!


Categorieën: Advies

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *