Is creatine slecht voor je hart?

Gepubliceerd door Johan op

is creatine slecht voor je hart

Als je creatine gebruikt, wil je natuurlijk weten of dit supplement gezondheidsrisico’s heeft of misschien juist alleen maar gezondheidsvoordelen heeft.

Creatine is één van de veiligste supplementen die er is. Toch vragen veel sporters zich af of creatine slecht is voor je hart. Gelukkig kunnen wij je geruststellen en deze vraag in principe met nee beantwoorden.

In dit artikel lees je alles over de effecten van creatine op je hartslag en bloeddruk.

Je komt te weten of creatine kan zorgen voor hartkloppingen en verder lees je wat creatine doet in je bloed. Hierbij wordt gekeken naar het gebruik van creatine voor mensen met een hoge bloeddruk.

Kan creatine zorgen voor hartkloppingen?

Allereerst is het belangrijk om te benoemen dat creatine voor bijna iedereen ongevaarlijk is. Het heeft weinig tot geen bijwerkingen.

Het supplement is ook zeker niet slecht voor je hart. Wel kan creatine in zeldzame gevallen zorgen voor voelbare hartkloppingen.

Creatine is namelijk een middel dat je hartslag versnelt. Deze versnelling is meestal niet merkbaar, omdat sporten je hartslag ook verhoogt. 

Soms kan creatine je hartslag tijdens rustmomenten echter iets verhogen. In dat geval kun je dit dus wel merken.

Wat doet creatine met je bloeddruk?

Ook je bloeddruk kan iets hoger worden door het gebruik van creatine. Bij een hoge bloeddruk kun je bijvoorbeeld milde hoofdpijn krijgen. Deze hoofdpijn verdwijnt echter al vrij snel weer.

Je bloeddruk wordt door creatine dus gelukkig niet gevaarlijk verhoogd. 

Ik heb een hoge bloeddruk, mag ik creatine gebruiken?

Ook sporters die van zichzelf een hoge bloeddruk hebben, kunnen creatine meestal gebruiken. Uiteraard is dan het wel belangrijk om voorzichtig om te gaan met de situatie.

Heb jij een te hoge bloeddruk? Je kunt dan het beste eerst een dokter raadplegen voordat je creatine gebruikt. Zo weet je zeker dat het ook voor jou veilig is om creatine te nemen.

Creatine gebruiken met hartproblemen, doen of niet?

Mensen met hartproblemen kunnen creatine wellicht wel beter laten staan. Zeker als je medicatie slikt voor deze hartproblemen, is creatine misschien geen aanrader.

Toch zou je een dokter kunnen vragen of jij alsnog creatine kunt gebruiken. Het supplement is namelijk erg mild als het gaat om potentiële bijwerkingen.

Ook is creatine een stof die zich sowieso al in je lichaam bevindt.

Uiteindelijk bepaal je natuurlijk zelf of je creatinesupplementen wilt gebruiken. Creatine is bij veruit de meeste mensen in ieder geval niet slecht voor je hart.


Categorieën: Advies

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *