Is creatine slecht voor je nieren? Alle feiten op een rijtje

Gepubliceerd door Johan op

is creatine slecht voor je nieren

Vraag jij je af of creatine slecht voor je nieren is? Dan ben je zeker niet de enige! Online zijn namelijk veel mensen die zich afvragen of creatine je nieren aantast.

In dit artikel lees je daarom alles over de effecten van creatine op je nieren. Ook lees je of experts vinden dat creatine slecht is voor je nieren.

Tenslotte lees je of creatine ook geschikt is voor mensen met een nieraandoening.

De effecten van creatine op je nieren

Creatine is een supplement dat een positief effect heeft op je spiergroei en spiermassa. Daarom gebruiken veel sporters het dagelijks.

Sommige van deze sporters zijn echter bang dat het dagelijks gebruik van creatine zorgt voor nierproblemen.

Gelukkig heeft creatine geen slechte invloed op je nieren.

Je nieren zijn namelijk sterke organen die bedoeld zijn om afvalstoffen goed te verwerken. Dit doen zij bijvoorbeeld door je bloed te filteren en nuttige stoffen op te nemen. 

Eén van deze stoffen is creatine, of je nu supplementen gebruikt of niet. Creatine is namelijk een stof die van nature al in je lichaam voorkomt. Je nieren zijn dus gewend om creatine te verwerken en er gebruik van te maken.

Is creatine slecht voor je nieren? Dit zeggen experts

Ook wetenschappers spreken de twijfels van sporters tegen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat creatine geen nadelen heeft voor je nieren. 

In sommige onderzoeken is de nierfunctie getest op een dagelijkse inname van 30 gram creatine. Hierbij kwamen er, na langdurige tests van 5 jaar, geen negatieve resultaten naar boven. 

De aanbevolen dosering creatine per dag is overigens veel lager, namelijk 3 tot 5 gram per dag. Het risico op nierproblemen door creatine is dus eigenlijk nihil.

Creatine gebruiken met een nieraandoening

Als je een nieraandoening hebt, kan het gebruik van creatine wellicht problemen opleveren. Hier zijn weinig bewijzen voor, omdat creatine over het algemeen wordt gezien als gezond supplement.

Je kunt, als je nierproblemen hebt, bij twijfel natuurlijk contact opnemen met een huisarts. Die kan je vertellen of in jouw geval creatine slecht is voor je nieren.

Zo weet je in ieder geval zeker of je creatine veilig kunt gebruiken of niet.

Creatine slecht voor je nieren, feit of fabel?

Dat creatine slecht is voor je nieren, is dus zeker een fabel. Er zijn namelijk geen onderzoeken geweest die uitwijzen dat creatine je nieren aantast.

Ook bij hoge doseringen heeft creatine geen negatief effect op de werking van je nieren.

Als je een nieraandoening hebt is creatine waarschijnlijk ook niet gevaarlijk. Toch moet je als nierpatiënt natuurlijk uitkijken met wat je in je lichaam stopt. Dokters kunnen je in dit geval vertellen of creatine geschikt is voor jou.

Ben jij helemaal gezond en wil je creatine gebruiken? Dan kan dit zonder problemen, je nieren zullen niet worden aangetast!


Categorieën: Advies

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *