Stoppen met creatine: Nodig of onnodig?

Gepubliceerd door Johan op

moet je stoppen met creatine

Gebruik jij creatine als dagelijks sportsupplement? Dan vraag jij je misschien af of het soms nodig is om te stoppen met creatine. 

In dit artikel lees je wanneer je moet stoppen met creatine. Ook lees je of het nuttig is om soms pauzes te nemen tijdens je creatinegebruik.

Tenslotte worden de medische redenen om te stoppen met creatine benoemd.

Zo weet jij na dit artikel wanneer het nodig is om te stoppen met creatine of dat je dit niet hoeft te doen.

In welke situaties moet ik stoppen met creatine?

Eigenlijk zijn er geen situaties waarin het nodig is om te stoppen met creatine. Toch zijn er momenten waarop sporters kiezen om hun creatinegebruik even stop te zetten. 

Zo kan het stoppen met creatine afvallen sneller te laten slagen. Door creatine hou je namelijk meer vocht vast, waardoor je gewicht toeneemt. Daarom kiezen sommige mensen ervoor om te stoppen met creatine om droger te worden.

Creatine houdt echter vocht vast in je spieren. Daardoor worden je spieren dus eigenlijk groter en opgepompter. Als jij in de zomer een strak afgetraind lijf wilt, is creatinegebruik dus juist nuttig.

Is een creatine pauze nodig voor een betere werking?

Een pauze inlassen tijdens je creatinegebruik is onnodig.

Creatine is namelijk een lichaamseigen stof (creatine fosfaat) die je normaal gesproken haalt uit voedsel. Daardoor zal je lichaam niet wennen aan de werking van creatine. 

Hoe lang je creatine gebruikt maakt dus eigenlijk niet uit. Op lange termijn is het zelfs beter om creatine constant te blijven gebruiken. De effecten van creatine zullen dan namelijk het best merkbaar blijven.

Medische redenen om te stoppen met creatine

Creatine is niet gevaarlijk en heeft eigenlijk geen grote nadelen. Soms kan het om medische redenen echter toch nodig zijn om te stoppen met creatine. 

Zo wordt het gebruik van creatine allereerst niet aangeraden als je zwanger bent. Waarschijnlijk is het overigens ongevaarlijk, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.

Verder kan creatine je bloeddruk verhogen. Mensen met een hoge bloeddruk moeten dus voorzichtig zijn met het supplement.

Als je een hoge bloeddruk hebt, hoef je niet per se te stoppen met creatine. Wel moet je de effecten op je lichaam goed in de gaten houden.

Twijfel je om medische redenen of jij creatine kan (door)gebruiken? Check dit dan altijd goed en win advies in van een (medisch) specialist.

Conclusie

Veruit de meeste mensen hoeven dus niet te stoppen met creatine. Er treedt namelijk geen gewenning op als je dagelijks creatine gebruik.

Ook is stoppen met creatine om ’s zomers droger te worden dus eigenlijk onnodig.

Verder heeft het gebruik van creatine eigenlijk geen gevaren of bijwerkingen. Wel moet je bij sommige medische aandoeningen uitkijken met het gebruik van creatine. Check dit altijd even voor de zekerheid.


Categorieën: Advies

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *